Sos alb cu vin pentru peste *)

Sos alb cu vin pentru peste *)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Unt – 0,200 kg

Faina – 0,200 kg

Zeama de peste, fara valoare – 0,500 l

Oua – 0,150 kg

Vin alb – 0,150 l

Sare de lamaie – 0,001 kg

Piper – 0,001 kg

Sare – 0,025

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos alb cu vin pentru peste *) 1kg ~

Valori nutritive

Protide – 3.50 ~

Lipide –  13.64 ~

Glucide – 11.40 ~

Valori energetice

Calorii – 193.40 ~

Modul de preparare :

Din cantitatea de unt 3/4 se pune la topit intr-o cratita, pe plita. se adauga faina, care se clateste fara a se rumeni.

Se stinge cu zeama de peste, lasandu-se sa fiarba la foc incet, timp de 30 minute.

In tot acest timp trebuie amestecat cu telul pentru a nu face cocoloase.

Se ia după foc si se adaugă galbenusurile de ou , sarea de lamaie, sarea si piperul pisat( de preferință piperul alb).

Dupa aceasta se strecoara prin etamina curata, punandu-i-se deasupra restul de unt.

*) Toate sosurile albe, după ce li se adaugă galbenusurile de ou, se vor da in fiert.

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963

Leave a Reply

Scroll to Top