Sos alb pentru rumenit (Morney)

Sos alb pentru rumenit (Morney)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Sos alb din lapte – 0,750 kg
Smantana – 0,100 kg
Unt – 0,025 kg
Cascaval – 0,100 kg
Oua – 0,150 kg
Sare – 0,015 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos alb pentru rumenit (Morney) 1kg ~

Valori nutritive

Protide – 6,77 ~
Lipide –  17,67 ~
Glucide – 9,51 ~

Valori energetice

Calorii – 231,31 ~

Modul de preparare :

In sosul alb din lapte, incalzit, se amesteca smantana si se fierbe într-o cratita timp de 10 minute la un foc moale.
Se adauga galbenusurile de oua, amestecandu-se bine cu un tel, pentru a nu se taia ouale sau se face cocoloase.
Untul se foloseste la ungerea vasului pentru gatit si la stropitul compozitiei cand se scoate din cuptor.
Cascavalul ras se adauga la compozitie pe deasupra, cand acesta se introduce la cuptor.
Cu acest sos se pregatesc preparate din peste, legume, paste fainoase, ghochi si oua.
Durata maxima de pastrat este de 12 ore la frigider.

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963

Leave a Reply

Scroll to Top