Sos bernez

Sos bernez *)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Unt – 1.00 kg
Oua – 0.400 kg
Tarhon – 0.100 kg
Ceapa – 0.100 kg
Piper – 0.015 kg
Otet de 9 grade – 0.100 l
Ardei iute – 0.025 kg
Sare de lamaie – 0.005 kg
Patrunjel – 0.050 kg
Sare – 0.030 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos bernez 1kg ~

Valori nutritive

Protide – 1.00 ~
Lipide –  8.48 ~
Glucide – 1.0 ~

Valori energetice

Calorii – 83.00 ~

Modul de preparare :

Acest sos comportă mai multe operații, si anume:
  1 – pregatitul esentei ;
  2 – al maionezei
  3 – amestecul acestora se pune la bain-marie;

1 – Pregatitul esentei. Se pune într-o cratiță 100 g de oțet, ceapa tocata marunt, piperul strivit,nu pisat, ardeiul iute si apoi se așează la fiert.
Se fierbe timp de 20 minute.

2 –  În alt vas se aleg galbenusurile de ou, se pune vasul pe marginea plitei sa fie caldute, adaugandu-se putina apa. Se incepe a se bate ca la maioneza, cu telul, turnandu-se unt topit (nu se fierbe) si se amesteca in continuu, avandu-se grije sa nu se taie sau branzi.

3 – Esenta strecurata prin etamina se amesteca cu maioneza calda,amestecandu-se incontinuu, după care se adauga tarhonul oparit si tocat, sarea de lamaie, sare și patrunjelul tocat de asemenea mărunt.
Dupa ce se amesteca bine, aceasta compozitie se pune la bain-marie ca sa se mentina cat se poate de cald, avand aspectul unei maioneze.

Se servește la fripturi de vita la gratar si dupa gust chiar la peste.

*)Sosul bernez se poate pregati și fără ardei iute și sare de lamaie

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 6

Leave a Reply

Scroll to Top