Sos de smantana
Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg
Unt- 0.200 kg
Făină – 0.150 kg
Lapte – 0.500 l
Smantana – 0.250 kg
Sare – 0.025 kg
Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ :
Produs finit
Sos de smantana – 1 kg
Valori nutritive
Protide – 3.48 ~
Lipide – 20.33 ~
Glucide – 12.34 ~
Valori energetice
Calorii – 254.09 ~
Modul de preparare :
Se topește untul într-o cratiță, la care se adaugă făină clasându-se și apoi se stinge cu lapte și smântână. Se adaugă sarea și se amestecă bine cu telul sau cu o lingură de lemn. Se lasă sa fiarba timp de 30 de minute. Apoi compozitia se strecoara prin mot sau strecuratoare.
Se servește la conopida, fasole verde, cartofi și alte legume.
*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 27