Sos de vânat (poivrade)

Sos de vânat (poivrade)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Oase și cazatura de la transarea vanatului – 1.000 kg
Untura – 0.100 kg
Morcovi – 0.100 kg
Telina – 0.100 kg
Ceapa – 0.100 kg
Cimbru – 1 fir
Vin negru – 0.150 l
Oțet de 9 – 0.025 l
Făină – 0.100 kg
Bulion pastă – 0.100 kg
Sange de iepure – 0.200 kg
Piper – 0.008 kg
Foi de dafin – ⅛ g
Unt – 100 kg
Zahăr – 0.025 kg
Sare – 0.025 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos de vânat (poivrade) – 1 kg

Valori nutritive

Protide – 1.70 ~
Lipide – 14.68 ~
Glucide – 11.96 ~

Valori energetice

Calorii – 199.42 ~

Modul de preparare :

Se spală și se curata zarzavaturile, după care se taie felii subțiri.
Într-o cratiță se infierbanta untura și se pune faina care se prajeste pe jumate. Cand aceasta este pe jumătate prajita, se adaugă zarzavaturile tăiate și ceapa care se prajesc pana se rumenesc. Se stinge compoziția aceasta, cu vinul si otetul. se adaugă bulionul, sarea, piperul boabe, foile de dafin, oasele și cazaturile de la transarea vanatului. Se umple cu apă și zeama de la marinarea vanatului. Se adaugă cimbrul fire.
Compozitia rezultata se fierba timp de 4 ore la un foc moale, spumandu-se.
Dupa ce a fiert se strecoara prin mot sau strecuratoare, avandu-se grija sa se stoarca bine in asa fel ca sa treaca tot zarzavatul. În sosul strecurat se pune apoi zahărul, sangele de iepure și se mai fierbe 10-15 minute.

Acest sos se servește la toate preparatele din vanat.

Marinarea vanatului vezi rețeta nr. 143 (Urmează a fi listata pe site)

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 32

Lasă un răspuns