Sos roșu de raci (american)

Sos roșu de raci (american)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Raci – 50 buc.
Esența de oase (glace) – 0.100 kg
Bulion pastă – 0.075 kg
Unt – 0.250 kg
Morcovi – 0.150 kg
Ceapa – 0.150 kg
Cimbru – 1 fir
Usturoi – 0.020 kg
Roșii – 1.750 kg
Foi de dafin – 1.4 g
Vin alb – 0.200 l
Coniac – 0.050 l
Telina – 0.100 kg
Sare – 0.030 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos roșu de raci (american) – 1 kg

Valori nutritive

Protide – 9.53 ~
Lipide – 16.93 ~
Glucide – 9.55 ~

Valori energetice

Calorii – 243.44 ~

Modul de preparare :

Se spala mai intai zarzavaturile. se curata morcovii, ceapa si usturoiul și după ce se taie in bucati fine, se pun la prăjit intro cratita în jumătate din cantitatea de unt. Cand sunt prajite pe jumătate aceste zarzavaturi se adaugă cimbrul și foile de dafin. Se curata racii vii, socotindu-se intestinele prin coada. Din cantitatea de raci ¼ se pune în cratiță în care s-au rumenit zarzavaturile. peste ei se toarna coniacul, căruia i se da foc, și apoi se acoperă vasul cu un capac, astfel ca sa arda infundat si sa prindă un miros de alcool. După ce s-a stins flacăra se pune vinul, se acoperă din nou și se fierbe timp de circa 20 de minute. După ce s-a fiert se scot racii din zarzavat și în sosul rămas se adaugă bulionul și esența de oase, lasandu-se sa mai fiarba inca 10 minute. se oparesc apoi rosiile se curata de coji și semințe se storc de zeama, se taie fin și se prajesc putin în untul rămas. Acesta se adaugă la sos, împreuna cu piperul și sarea. cele 3 sferturi de raci rămași se fierb intro oala aparte. După aceste operații se curata toți racii, și cei scoși din zarzavat și cei fierti. în sosul pregatit, așa cum s-a arătat, se pune toata cantitatea de cozi de raci. după gust se poate adaua cain sau piper alb, ca sa fie mai picant. 

Se servește ca mancare, cu garnitură de orez, imediat după ce a fost preparat.

Sosuri de baza

*Esența de oase (glace)

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 25

Lasă un răspuns