Sos tomat

Sos tomat

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Untura – 0.150 kg
Făină – 0.100 kg
Zarzavat – 0.150 kg
Ceapa – 0.150 kg
Bulion pastă – 0.200 kg
Telina – 0.050 kg
Zahăr – 0.050 kg
Cimbru – 1 fir
Piper – 0.001 kg
Oase fără valoare – 1.000 kg
Unt – 0.100 kg
Sare – 0.025 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos tomat – 1 kg

Valori nutritive

Protide – 2.21 ~
Lipide – 18.91 ~
Glucide – 16.01 ~

Valori energetice

Calorii – 250.67 ~

Modul de preparare :

Se spală și curăță zarzavaturile, după care s taie în felii.
Într-o cratiță se infierbanta untura, în care se pun pentru a se praji  zarzavaturile tocate, până se rumenesc.
În alt vas se fierb oasele. după ce zarzavaturile s-au rumenit se adaugă făina și piperul. În timp ce se adaugă făina se amestecă încontinuu până ce aceasta se ingalbeneste și apoi se pune bulionul (sau rosiile) si supa de oase lasandu-se sa fiarba impreuna circa o ora. Dupa fierbere compozitia se strecoara prin mot sau strecuratoare și i se adauga zaharul si sarea. Untul se pune deasupra. Se pastreaza la bain-Marie.

Acest sos trebuie folosit în ziua în care a fost pregatit.

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 29

Lasă un răspuns