Sos brun ( spaniol)

Sos brun ( spaniol)

Materia prima cantitatea bruto pentru 1 kg

Untura – 0.150 kg
Făină – 0.150 kg
Morcovi – 0.100 kg
Patrunjel radacina – 0.050 kg
Telina – 0.050 kg
Ceapa – 0.100 kg
Usturoi – 0.010 kg
Foi de dafin – ¼  g
Piper – 0.002 kg
Cimbru – 1 fir
Bulion pastă 0.100 kg
Oase fără Valoare*) 1.000 kg
Sare – 0.050 kg

Din aceasta materie prima rezulta pentru 1 kg ~ : 

Produs finit

Sos brun ( spaniol) 1kg ~

Valori nutritive

Protide – 1.90 ~
Lipide –  12.77 ~
Glucide – 10.99 ~

Valori energetice

Calorii – 171.21 ~

Modul de preparare :

Mai intai se spală si se curata zarzavaturile, după care se taie in bucati ceva mai mari decât de obicei. Într-un vas se infierbanta untura, se pune faina lasandu-se sa se prajeasca pana se rumeneste, amestecandu-se continuu cu o lingură de lemn, pana ce untura capătă culoare bruna. Se adaugă zarzavaturile tăiate,așa cum s-a arătat mai sus, condimentele, sarea lasandu-se aceasta sa se prajeasca, după care se stinge compoziția cu apa calda.
Se introduc oasele prajite în vasul în care s-a făcut compoziția împreuna cu bulionul și se fierb în aceasta, timp de 3 – 3 ½ ore. în timpul fierberi se va avea grije sa se amestecă încontinuu și a se lua spuma.
Se strecoare prin mot sau strecuratoare obișnuită.
Sosul brun(spaniol) se foloseste la diverse mancaruri pregatite și intră ca element de baza în compunerea altor sosuri.

*) Oasele de vițel sau de porc se sparg si se prajesc la cuptor, apoi se pun sa fiarba in sos mai multe ore, dupa care se strecoara sosul.

*Reteta extrasa din “Retetar General de Preparate Culinare” tiparita in 1963
*Reteta numărul 7

Leave a Reply

Scroll to Top